>

Boxmeer


BOXMEER - Wie kent ze niet, de blauw mennekes, die elk jaar meelopen in de Boxmeerse Vaart. Of de acolieten in rode toog met witte superplie, zwaaiend met een wierookvat. En niet te vergeten: de leden van het Heilig Bloedsgilde, met voorop de vaandeldrager.
Kunstenaar Jo Havenith uit het Zuid-Limburgse Elkenrade heeft ze op doek vastgelegd voor een expositie die ter gelegenheid van het 610-jarig bestaan van de Boxmeerse Vaart te zien is in cultureel centrum De Weijer. En trouwens nog een aantal groepen méér: de als engel verklede meisjes ontbreken niet, evenmin als de rooi mennekes.
"De Vaart zien rondtrekken is een lust voor het oog", vindt hij. "Het is één groot feest voor het dorp. Mensen van allerlei komaf zetten zich in om deze traditie in stand te houden en doen dat vanuit een bepaald gevoel. Ze vinden het waardevol om deze processie met alles eromheen te bewaren. Een gebeuren als de Vaart zet elk jaar weer een kleurrijk accent in het leven van de deelnemers en de toeschouwers."
Een aantal jaren geleden zag Jo Havenith de Vaart voor het eerst aan zich voorbij trekken, met een schetsboek in de hand en een camera om details vast te leggen. "Kinderen - ook heel jonge - doen mee en worden zo als het ware meegezogen in gemeenschapszin", haalt hij deze beelden in zijn herinnering terug. "De gilden in hun kleurrijke kostuums, de rekwisieten die worden meegedragen, de wierookgeur die zich verspreidt en alle omgevingsgeluiden. Beweging staat centraal bij de Vaart. Niet alleen omdat de processie rondtrekt maar ook door de wapperende vlaggen en opwaaiende kleding, terwijl ook het landschap allerminst statisch is."
  
 
De 63-jarige kunstenaar heeft dit alles vastgelegd in trefzekere schetsen, die hij later in zijn atelier in olieverf heeft uitgewerkt. In de grotere schilderijen staat meestal één groep centraal die door een vaak niet direct herkenbaar landschap trekt, weergegeven door vele, kleurrijke vormpjes. In de kleinere schilderijen domineren enkele personen, vooral kinderen.
Jo Havenith beschouwt zichzelf als een kruising tussen een impressionistische schilder en een tekenaar, hoewel hij ook ruimtelijk werk maakt. "Ik kan niet zonder sfeer", omschrijft hij het gevoel van waaruit hij te werk gaat. "Een sfeer die ik overigens zelf creëer."
 
Kunstenaar Jo Havenith is gegrepen door de Boxmeerse Vaart. 'Een lust voor het oog', vindt hij.
 
 
Bron: Boxmeers weekblad
de Weekkrant.nl'
Auteur: René Klaassen